Bőrtípusok jellemzői

Pigmentált, felső rétegben festett bőr

Ez a bőrtípus bőrápolás-és tisztítás szempontjából a legjobb. A legegyszerűbben távolíthatóak el még a nagyobb területen lévő kopások, fakulások, esetleg égési sérülések is. A sötétebb árnyalatok mindig könnyebben kezelhetőek, mint a világosak. Ha gyermeke és/vagy háziállata van, a sötét bőrbútor praktikus választás . A világos bőrkárpit (ennél a bőrtípusnál) nem olyan kényes, hogy ezért bárkit is lebeszéljünk róla, de mindenképpen nagyobb odafigyelést (tisztítást, ápolást) igényel.

Pigmentierung-gepraegt-001

Nyílt pórusú, un. anilinbőr

Az anilinbőr lényegesen kényesebb, akkor is, ha impregnálva van, mert ez a réteg a használat során viszonylag gyorsan lekopik és a bőr „folt érzékeny” lesz. A foltok beivódnak a bőrbe, és nem lehet őket eltüntetni, olyan tisztító ami erre a problémára megoldás, NINCS. Ugyan ez a helyzet az elzsírosodott karfával, fejrésszel stb..ráadásul az anilin fakulásra hajlamosabb a többi bőrnél. Ha gyermeke és/ vagy háziállata van, szereti a” chipset és a sült krumplit”, a nappalija napsütötte, párna használata nélkül hajtja a kanapén álomra a fejét, lehetőleg ne vásároljon ilyen garnitúrát, mert csak sok bosszúságot okozna. Előnye a pigmentált bőrrel szemben, hogy melegebb. Ha mégis az anilin bőr mellett voksol, lehetőleg sötétebb árnyalatot válasszon, persze a fakulás veszélye még így is fennáll.

Nubuk vagy velúr

Ez a nyílt pórusú csiszolt bőr a legkényesebb. A foltok, a zsírosodás, és fakulások eltüntetése szinte lehetetlen. Az anilinbőrhöz hasonlóan tisztítani,    festeni nem, vagy csak nagyon korlátozottan lehet.

PU bőr

Az utóbbi években egyre több bőrgarnitúra készül un. PU bőrből. Szép, szinte már túl fényes. Ez egy poliuretán(PU) réteggel (műbőrhöz hasonlóan) bevont másodosztályú bőr . A sok reklamációra alapozva, és a rövid élettartam miatt nem ajánljuk. A bőrön lévő „ műanyag „ bevonattól a bőr nem lélegzik, emiatt jobban izzadunk az ilyen garnitúrán, és hidegebb is a többinél. Kevésbé frekventált helységben ( pl.:vendégszoba) nincs probléma, de nappaliban, napi használatra alkalmatlan! Viszonylag rövid időn belül (2-4 év) ragad, kopik, ami sajnos ennél a bőrtípusnál nem ,vagy csak nagy anyagi ráfordítással javítható.

Alcantara

Az alcantara nem bőr, hanem egy mikroszálas anyag elnevezése. Eredetileg Japánban gyártották polieszterből és polisztirolból szintetikusan lett előállítva. A mikroszálak különösen vékonyak, 10 ezer méter ezekből a szálakból kevesebb, mint 1 grammot nyom. Az alcantara kinézetre és tapintásra leginkább a velúrbőrhöz hasonlít. Ezért sokszor összekeverik az eredeti bőrrel. Az alcantara súlya fele annyi, mint az eredeti bőrnek, viszont 30-40 fokon mosógépben is mosható semleges mosószerrel. CENTRIFUGÁZNI TILOS! Alacsony hőmérsékleten az alcantara vasalható, de a vasaló és az alcantara közé kell egy fehér kendőt tenni. Felhasználási területei a ruházat, a bútoripar és az autóipar. Az ülőrész van alcantarával bevonva, és az oldaltartók eredeti bőrrel. Ezt a kombinációt „félbőrös „ kivitelnek nevezik. Az ilyen kombinációkat a gyártók sokszor alcantara – bőr felszereltségnek nevezik, ezért gondolják sokan, hogy az alcantara egy bőr.
Az alcantara tisztítása és ápolása
Általános tisztítása: gyakran kell porszívózni, és egy nedves ruhával átdörzsölni. Foltoknál vagy normál szennyeződéseknél textiltisztítót használjunk. Az alcantara a használat során bolyhosodik és csomósodik. Ezt a problémát a csiszolószivaccsal orvosoljuk. L.: videó

Műbőr

A műbőr és a valódi bőr megkülönböztetése sokszor még a szakembereknek sem egyszerű. Vannak nagyon jó „hamisítványok”, amik első látásra valódinak tűnnek. Jellemző a műbőrre, hogy textilből van a hátulja. A műbőr struktúrája egyenletes. A műbőr vágási felülete sima és tiszta. A műbőr a nagy hőtől elolvad, és jól ég. Az eredeti bőr csak izzik és kikeményedik. A műbőrnek, mint az égett műanyagnak, olyan szaga van. A műbőr vékonyabb és tapintásra is hidegebb, mint a bőr. A műbőrök nagy részének felső rétege PVC. Emiatt van a legtöbb probléma, ami miatt kireped, széttörik, stb. Ezeket a károkat már nem lehet javítani. Műbőrök esetében az állapotmegőrzés a legfontosabb, a megfelelő tisztító- és ápolószerekkel az ilyen darabok is hosszú életűek lehetnek.

Nappabőr

A nappabőr egy általános elnevezése a puha bőrnek, ami többfajta állatból származhat. Eredetileg a nappabőröket kesztyűk és ruházat készítésére használták. Sok gyártó a nappa elnevezést egy különösen jó minőségű puha bőrre használja.

„Zsíros”marhabőr, itatott bőr

A zsíros bőrök vastagabb, robosztusabb színbőrök vagy nubukbőrök, melyek zsír- vagy olajtartalmú réteggel vannak kezelve. Gyakran ezek a zsírok és olajok színezve vannak, ezért a bőr engedheti a színét. A zsírbőrt olajos bőrnek vagy waxolt bőrnek, pull up bőrnek vagy vintage bőrnek is nevezik. A puha és karcolásra érzékeny bevonatból eredően elég hamar képződik a bőrön egy ún. tipikus zsírbőr patina. A patina főleg kivilágosodott részekből áll, ami a gyűrődések, nyúlások és karcok hatására képződnek. Folyadék hatására sötétebb foltok keletkeznek rajta. Előállítástól függően a patina már a vásárlás pillanatában is fellelhető, ez a bőr sajátossága (mint a koptatott farmer esete). Amelyek felületén festékréteg található, a patinaképződés és a használat nyomai később észlelhetők.